Taaltips

Enkele nuttige Taaltips.



Vroeger gebruikte ik een D of T door elkaar zonder rekening te houden met regels van de spraakkunst.
In feite is het gemakkelijk; als het werkwoord alleen (zonder ander werkwoord: zoals zijn, hebben, worden, enz.. ) volgt een T,
vb; het gebeurT. Met een ander werkwoord volgt een D,
vb; het IS gebeurD,
Maar “het is geprikt” dan moet de regel van het 'T KoFSCHiP gevolgd worden. Dit wil zeggen dat na de medeklinkers van het woord 'T Kofschip een T volgt i.p.v. een D. Dan moet de infinitief met een medeklinker van het woord 'T Kofschip geschreven zijn. BV: gestoofd witloof . Gestoofd eindigt wel op een medeklinker van het woord 'T Kofschip, maar de infinitief is stoven.
Gebiedende wijs neemt geen T. Vb: “word lid , word kalm”

Als de stam eindigt op een D of een andere medeklinker volgt een T als het vervoegt wordt met je, evenwel als je erna komt valt de T weg, vb: als je rap fietst word je de eerste. Maar De service wordt je aangeboden ... hier eindigt WORDT wel op een T omdat service het onderwerp is.
Het verschil tussen Die of DAT had ik ook problemen mee, Nu is het opgelost. De woorden met lidwoord DE hebben als antecedent DIE. BV: de vrouw DIE kan koken. Woorden met lidwoord HET nemen DAT als antecedent, bv HET meisje DAT kan koken.
De tussen-n was ook zo'n probleem, tot de regels voor de taal werden veranderd, iets waarvan slechts één exemplaar bestaat neemt geen tussen-n; vb de zon, de zonnestralen. Maar als een woord 2 meervoudsvormen heeft; bv: seconden of secondes moet er geen tussen-N. Vb: secondewijzer.
Lijden of leiden, met IJ of EI levert nu ook geen problemen meer. Lijden, met IJ is telkens men iets ondergaat. Vb: Hij lIJdt verlies, hij lIJdt pijn.

Meestal hoort men zeggen: “OVER 2 weken was ik ziek” of “OVER een maand kocht ik me een auto.” terwijl het : “VOOR 2 weken was ik ziek” of “VOOR een maand kocht ik me een auto.” OVER duidt iets aan in de toekomst.

Het koppelteken
Noemen of heten ? Heten = een naam hebben
Noemen = een naam geven
Bijvoorbeeld:
– Ik heet Alexander (ik heb de naam Alexander), maar iedereen noemt me (geeft me de naam) Alex – mijn ouders hebben me Katrien genoemd (de naam gegeven)

- Ik heette Hendrik maar iedereen noemde me Henk. Bij de gemeente liet ik mijn naam aanpassen tot Henk.
Zo een letteruitstoting,Hendrik-dri=Henk heet een syncope en heet nu Henk.

Zich verexcuseren noemt men een contaminatie. Dit is een slecht woord gemaakt van 2 goede woorden; zich verontschuldigen en zich excuseren.
Eens men de beleefdheids-/familiarevorm gebruikt blijf dan in de beleefdheids-/familiarevorm
Hoofdletter U is evenwaardig als kleine letter u.

poll geplaatst op 15-12-2022
Wat vind je van de taaltips ?
 
pollcode.com free polls