Uit "Het Hart van Blik":

Mindervalide Henk (40) fietste al 5 keer De Ronde van Frankrijk

Foto21
Dit is een foto uit een krant (mijn excuses voor de slechte kwaliteit).

This picture is coming from a newspaper (so sorry for the low quality).
It proves that I travel a lot with the bike.


Henk de Coninck (40) uit Gent -voor 80% motorisch gehandicapt- fietste duizenden kilometers door Europa. "Ik ben een optimist en neem iedere dag zoals hij komt!"

"Alles is mogelijk zolang je er zelf maar in gelooft!"

Henk De Coninck (40) uit Gent was zestien toen hij na een ongeval voor 80 procent invalide werd. Toch beschikt Henk nog altijd over een onverwoestbaar optimisme. Hij weigert zich neer te leggen bij zijn handicap en probeert al fietsend zijn positieve boodschap te verspreiden. "Ik wil aantonen dat het leven van een gehandicapte niet per sé zielig is. Ook als mindervalide kan je positieve dingen doen. Ik heb reeds 5 keer de 'Ronde van Frankrijk' gefietst, maar dan wel aan mijn eigen tempo. En ook Duitsland, Italië, Oostenrijk, Nederland en België heb ik op de fiets doorkruist. Alles is mogelijk, zolang je er zelf maar in gelooft!"

Henk De Coninck (40) is een geboren levensgenieter en een rasechte optimist. Hij zit boordevol humor en initiatief. Niet bepaald het beeld dat de meeste mensen hebben van een zwaar gehandicapte.
Want Henk is voor 80 procent motorisch gehandicapt, het gevolg van een emstig verkeersongeluk toen hij amper 16 was.
"Ik heb geleerd iedere dag te nemen zoals hij komt", zegt Henk. "En ik wil vooral niet te veel beklaagd worden. Want het leven van een gehandicapte hoeft niet per sé zielig te zijn. Ook als gehandicapte kan je positieve dingen doen."
"Vóór mijn ongeluk hield ik helemaal niet van fietsen. Maar nu is het voor mij de makkelijkste en snelste manier om me te verplaatsen. Het is mijn grote hobby geworden. En tijdens mijn buitenlandse fietstochten heb ik veel toffe mensen ontmoet."
Henk heeft de afgelopen twintig jaar al ettelijke duizenden kilometers afgelegd op zijn mountain-bike. "Ik reed al 5 keer rond Frankrijk, 3 keer rond Duitsland, 2 keer rond Nederland, 1 keer rond Oostenrijk, 1 keer dwars door Italië en ik maakte natuurlijk ook vele lange tochten in België. Ik vind het gewoon plezant."
"De eerste keer dat ik alleen zo'n tocht wou ondememen, waren mijn ouders heel bezorgd. Maar nu weten ze dat ik altijd op mijn pootjes terechtkom. Onderweg verkoop ik stickers aan 50 frank het stuk. Daarmee betaal ik alle onkosten onderweg. Meestal heb ik wel een tentje bij me maar dat moet ik praktisch nooit opslaan. Ik krijg altijd wel ergens gratis onderdak aangeboden. De meeste mensen vinden het tof dat ik mij door mijn handicap niet laat klein krijgen. De taal vormt nooit een probleem."
Henk heeft 8 logboeken over zijn fietstochten door Europa. Mensen die hij toevallig ontmoet, krabbelen er hun persoonlijke boodschap in. Henk was ook al te zien op VTM, de Franse zenders TF I, A2, FR3 en in verschillende buitenlandse kranten werd een artikeltje aan hem gewijd. Heeft hij nu nog plannen voor een grote fietstocht? "Op dit moment niet. Ik heb de laatste tijd pijn in de armen. Het zal wel de oude dag zijn, zeker?" (lacht) "Ik doe het nu wat rustiger aan. Ik amuseer mij met computerspelletjes en Internet en ik ontwerp computertekeningen die ik -geplastificieerd- probeer te verkopen aan horecazaken. Verveling? Dat woord staat niet in mijn woordenboek!"


Tekst.- Caroline STEVENS
Foto's: Christophe LERMYTE
Blik 24/09/1996Home
Home