Uit "Rijk der vrouw":

Henk De Coninck fietst naar Frankrijk...

uit Het Rijk der Vrouw
Dit is een foto uit een krant (mijn excuses voor de slechte kwaliteit).

This picture is coming from a newspaper (so sorry for the low quality).
It proves that I travel a lot with the bike.


Henk is 24 en fietste vorige zomer van Gent naar Avignon en terug. Een prestatie, zeker als je daarbij bedenkt dat Henk fysiek gehandicapt is. Deze zomer wil hij er weer op uit met z'n tweewieler. En hij zoekt reisgezellen!

Acht jaar geleden werd Henk De Coninck door een auto van z'n bromfiets gegooid. Zes weken na het ongeval ontwaakte hij uit het coma. Hij kon niet meer lopen, hij kon niet meer praten.
Nu rijdt Henk weer gezwind op de fiets. Spreken gaat nog vrij moeilijk maar met pen en papier weet hij zich op een vlotte manier uit te drukken. Zo maakt hij ook aan iedereen die het horen (lezen) wil, duidelijk dat hij in de zomermaanden juli-augustus door Frankrijk wil reizen, per fiets.
Henk is wat vakanties met de tweewieler betreft, niet aan z'n proefstuk toe. In 1978 fietste hij samen met een vriend de route Lyon-Valence-Lyon. Het jaar daarna zette hij z'n stalen ros in de trein tot Valence en fietste van daar alleen terug naar België. Vorige zomer trapte hij van de Arteveldestad naar Valence en terug; toen hij thuis halt hield, had hij 3.330 km in de benen!
Henk begint het echter minder prettig te vinden om als maar alleen op de baan te zijn en daarom zoekt hij dringend fietsreisgezellen. Mensen die of wel de hele route samen met hem willen afleggen, of met wie hij op een welbepaalde plaats een afspraak maakt om een eind samen te fietsen. Hij zou het ook erg leuk vinden, wanneer een peloton fietsers hem op de dag van z'n vertrek (voorzien op 5 juli) uitgeleide zou doen en met hem zou meetrappen van bij hem thuis tot aan de Franse grens; want Henk wil de komende vakantie heel Frankrijk rond!
Zegt Henk : "Ik hoop op veel belangstelling. Niet omdat ik het middelpunt van die belangstelling wil zijn, maar omdat ik het bewijs wil leveren dat wij, gehandicapten, niet als minderwaardige mensen moeten beschouwd worden. Wat jammer genoeg nog maar al te vaak gebeurt. En ook omdat ik jonge gehandicapten wil aansporen om van hun vakantie iets te maken. Als anders-valide heb je het inderdaad niet altijd makkelijk. Ik heb meermaals moeten vaststellen, dat veel mensen nog met een boel vooroordelen zitten ten overstaan van anders-validen. In hotels heb ik wel vaker moeten ervaren, dat men liever geen gehandicapte logé over de vloer krijgt. Het tegendeel is echter ook waar : tijdens mijn trips door Frankrijk heb ik heel goede vrienden gemaakt en veel prettige dingen beleefd."

Henk wil op 5 juli van start gaan met "zijn" ronde van Frankrijk. Wie belangstelling heeft voor Henks plannen : Henk De Coninck woont te 9000 Gent.
Het Rijk der Vrouw 16/03/1981Home