Uit "De Nieuwe Weesper":

Jonge Belg maakt fietstocht door Nederland

De Nieuwe Weesper
Dit is een foto uit een krant (mijn excuses voor de slechte kwaliteit).

This picture is coming from a newspaper (so sorry for the low quality).
It proves that I travel a lot with the bike.


WEESP - Een opmerkelijke prestatie van een jonge Belg trok eind vorige week de aandacht in Weesp. Een 27-jarige zwaar-gehandicapte Belg is bezig met een fietstocht door Nederland waarbij hij ook Weesp aandoet. Donderdagnacht kreeg hij onderdak aangeboden door Nico en Tamara Klijn van het Loepoldhof.

Henk de Coninck was tien jaar geleden het slachtoffer van een ernstig verkeersongeluk in zijn woonplaats Gent. Na het ongeluk verbleef hij maandenlang in het ziekenhuis waarvan lange tijd in coma. Zelfs herinnert hij zich niets van de toedracht en moet de gebeurtenis die zijn leven zo veranderde reconstrueren aan de hand van getuigeverklaringen.

Ondanks een zware lichamelijke handicap begon hij in juli 1979 aan een fietstocht die hem uiteindelijk van Valance naar Gent voerde. Eerder al had hij een fietstocht achter de rug van 150 kilometer in Frankrijk. In de jaren daarna legde hij 7500 kilometer af in Frankrijk waar hij ook de Franse Alpen aandeed.

Op 7 mei vertrok hij opnieuw uit Gent om het Noorden te verkennen. Na zes dagen had hij bij aankomst in Weesp een afstand van 672 kilometer afgelegd op een fiets met 18 versnellingen. Hij voorziet in zijn onderhoud door onderweg stickers te verkopen met zijn beeltenis. Hij was er in Belgë niet in geslaagd om voor zijn inspannende verrichtingen een sponsor te vinden.

Voor het vinden van onderdak en andere ontlastingen van de hoge kosten van zijn fietstocht rekent hij op de goedhartigheid van mensen. Op zijn gehele tocht kon hij probleemloos onderdak vinden met uitzondering van Amsterdam. In Weesp benaderde hij in een plaatselijk café enkele Weespers en kwam zo bij Nico en Tamara Klijn terecht.

Henk De Coninck hoopt door middel van publiciteit aandacht voor zijn fietstocht te krijgen. Hij praat door de gevolgen van het ongeluk erg moeilijk, maar heeft voor de nieuwsgierigen een levensbeschrijving op papier gezet. Het motief voor zijn tocht is aan te tonen dat ook gehandicpaten nog tot opmerkelijke prestaties in staat zijn. "Ik wilde voor het ongeluk altijd al zo'n fietstocht maken. Ik maak nu ieder jaar een dergelijke tocht", aldus Henk De Coninck. Vanaf juli fietst hij opnieuw door Frankrijk.

Donderdag 19 mei 1983Home
Home


Mail to